Pripravljeni na pomlad

Ajurveda, tisočletna znanost o dolgem življenju, vam pomaga pri ohranjanju dobrega zdravja ali v kolikor je to potrebno tudi izboljša. Ajurveda s pomočjo treh principov poenostavi na tisoče faktorjev, ki vplivajo na vaše zdravje. Ti principi delujejo v vsej naravi ter tudi na temelje uma in telesa. V Sanskrtu se ti principi imenujejo »doše«.

Ko so te tri doše – Vata, Pita, Kapha v popolnem ravnovesju se počutite lahkotno in uživate v popolnem zdravju. Ko so v neravnotežju, kar v praksi pomeni da je katera od doš prenakopičena, potem se počutimo veliko slabše ali celo zbolimo.

Veliko dejavnikov vpliva na ravnovesje doš, eden pomembnejših je prav gotovo stres. Na določene imamo vpliv, kot npr. na to kako se prehranjujemo ali kakšno dnevno rutino sledimo. Na določene dejavnike pa nimamo vpliva, saj so vzpodbujeni z naravnimi cikli.

Poznamo več naravnih ciklov. Cikel dneva in noči je en takšne cikel, ki vpliva na naše doše, drug cikel je življenjski cikel – velja da v vsakem obdobju življenja je določena doša bolj poudarjena. Danes pa bomo omenili cikel letnih časov. Vsak letni čas ima svoje značilnosti, zakonitosti in – prevladujočo došo.

V Čaraka Samhiti, klasičnem ajurvedskem vedskem tekstu je vpliv narave v spomladanskem času opisan takole: »Kapha, ki se pozimi nabere v telesu, se spomladi zaradi temperature spomladanskega sonca utekočini. To lahko vpliva na moč vaše prebave in presnove, rezultat tega pa so lahko različne težave.« Kapha doša ima sledeče lastnosti: je hladna, tekoča, težka in lepljiva. Na primer, veliko ljudi ima v spomladanskem času težavo, da jim nekaj dni teče iz nosa (tekoče, lepljivo) ali da čutijo v glavi otopelost in težkost. Spomladanska utrujenost ni nič drugega kot presežek Kaphe v telesu.

Drug učinek, ki ga ima pomlad na naše telo je, da tako kot se s pomladjo prične v gorah topiti sneg, se začenjajo topiti tudi nečistoče- strupi v našem telesu. Pri tem največkrat mislimo na strupe, i smo si jih nabrali preko zime, vendar gre lahko tudi za strupe, ki smo si jih nabrali nasploh tekom našega življenja. V ajurvedi se vsi ti strupi oz. nečistoče imenujejo z eno beseda AMA. Beseda Ama pomeni dobesedno neprebavljeno. Torej to kar naše telo ni uspelo spremeniti v hrano za celice – gradnike našega telesa in posledično v naša tkiva, organe.

Kadar naša prebavila ne ustvarjajo tako rekoč nič strupov ustvarjajo Ođas. Ođas je najbolj fin produkt prebave. Ajurveda uči, da je Ođas naša življenska substanca, ki ga hranimo v srcu v obliki neke vrste »zlatih kapljic življenja«. Ođas določa, koliko časa bomo živeli in kakšno bo naše življenje. Če imamo veliko Ođasa smo zdravi srečni in vedno dobre volje, življenje pa nam teče kot po maslu. Ođas definira tudi našo moč – t.i. Balo in moč našega imunskega sistema.

Vendar naše telo samodejno ne ustvarja Ođas, saj je ta proces pogosto prekinjen z nezdravim življenjskim slogom, ki lahko da je enostavno pogojen s preprostim dejstvom, da imamo v življenju veliko stresa. V tem primeru se prav pogosto zgodi, da namesto da bi naša prebavila ustvarjala Ođas, namesto tega ustvarjajo Amo – nečistoče.

Poseben del nečistoč so zunanji strupi, ki jih dobimo v telo iz okolja ali iz hrane, ki je pripravljena ali pridelana na nezdrav ali Ajurveda pravi – necelosten način. Vsak od nas je že slišal za problem strupov, kot so pesticidi in herbicidi in težke kovine(svinec, arzen, azbest..), ki pridejo v hrano zaradi sodobnega načina kmetovanja in v telesu močno radikalizirajo in ustvarjajo številne bolezni.  Naslednja težava so lahko kemični konzervansi in barvila v sodobni hrani in razni umetni dodatki hrani (npr. ojačevalci okusov), ki se potem nalagajo v naših jetrih in krvnem obtoku. Posebno poglavje so farmacevtska alopatska zdravila, ki ob velikem uživanju močno obremenijo naša jetra in ledvica ali pa GSO – gensko spremenjena hrana s pojavo katere se je močno dvignilo število avtoimunih bolezni. Potem imamo tukaj še strupe iz okolja, saj vemo da je naše okolje vedno bolj onesnaženo.

Ali veste, da so raziskovalci pregledali telo mumije in v njemu niso našli nobene od današnjih kemikalij, medtem ko so v krvi povprečnega kupca hrane v današnjem supermarketu našli kar 500 različnih kemikalij.

Za Vas smo pripravili čisto kratek video, v katerem moja sestra Vesna predstavlja nekaj točk pomembnih za razumevanje ali imamo nečistoče ali ne v telesu. Oglejte si ga in nam zaupajte Vaše mnenje. V naslednjih člankih pa konkretno o tem kako se lahko testiramo ali imamo v telesu strupe ali ne.

Prijetno, zeleno, radostno in bistro

Pomlad Vam želim.

Vaš Andrej

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja