Ayurvedska prehrana v zimskem času

Kakšno hrano uživamo pozimi ?

Ayurveda uči, da se skozi leto delovanje našega telesa prilagaja letnim časom. Ayurvedska prehrana pozimi upošteva ta princip, tako da prilagodi obroke – način kako so obroki pripravljeni, sestavine in začimbe s katerimi so pripravljeni – zimskemu vremenu in njegovemu vplivu na naše telo, um in čustva.

Pozimi svetuje uživanje tople in kuhane hrane, ki je v idealu tekoča in dobro naoljena. Najbolj preprost primer so tople, mastne juhice. Podobno se priporoča uživanje toplih napitkov in začimb, ki imajo grelen učinek.

PREDNOST DAJEMO:

Topli in hranljivi hrani, npr. enolončnicam, testeninam, jedem kuhanim v pečici, mlečnim proizvodom kot npr. mlečni riž, mandlji in oreščki, namočeno suho sadje kot so datlji, rozine ali fige (nasvet: jejte s smetano in cimetom).

Zmanjšajte uživanje surove hrane, solate, vse vrste zelja in suhe hrane kot so surovo valjani ovseni kosmiči, hrustljavi kruh crispy ali koruzni kosmiči s hladnim mlekom.

Pri kuhanju vedno uporabljate dovolj maščob. Ayurveda najbolj ceni ghee (prečiščeno maslo). Ghee je v ayurvedi visoko cenjen, saj je edina oblika maščobe, ki v telesu ne ustvarja proste radikale. Cenjen je kot element maščobe, oljnatosti, ki »podmazuje« naše telo v hladnih dneh.

V hladnih časih naj prevladujejo v vaši prehrani sladki, kisli in slani okusi.

Kakšni hrani dajemo prednost in kateri hrani se izogibamo pozimi

Zakaj je zgoraj našteta ayurvedska prehrana primerna za zimo ?

Vpliv vremena na človeka

Zima prinaša pretežno hladno in suho vreme. Posledično se suhost in hlad pričneta kopičiti v našem telesu. Suhost in hlad delujeta neposredno na naš živčni sistem, tako da v nas začne naraščati nemir, zaskrbljenost, zmanjša se naša sposobnost koncentracije, pešati začenja spomin, bolj smo odsotni in težje sprejemamo odločitve.

Dve pravili v Ayurvedi

Da bi sami razumeli, kako uživati zdravo ayurvedsko prehrano, se bomo sedaj majčkeno podučili o Ayurvedi. Veljata dve preprosti pravili. Prvo pravilo uči, da je ravnotežje ključ do zdravja. Vsi napotki, zdravljenja, nasveti in ukrepi v Ajurvedi vodijo k temu, da v telesu, naši duševnosti (umu) in naših čustvih vzpostavimo močno in stabilno ravnotežje.

Ayurveda uči: Ravnotežje je ključ do zdravja

Drugo pravilo uči: “Podobnost je vedno vzrok povečanja in različnost vzrok zmanjšanja.” Če prinesemo našemu telesu skozi hrano nasprotne kvalitete, kot jih prinaša zimsko vreme, se bo vpliv suhosti in hladnosti na naše živčevje in telo zmanjšal in spontano bomo bolj v ravnotežju.


Podal bom primer. Če gremo pozimi na smučanje, nam bo povsem naravno po smučanju prijala skodelica vročega čaja. Vroč čaj, bo zmanjšal hlad v telesu, ki ga je v naše telo prinesla izpostavljenost mrazu in snegu. Na ta način se bo v telesu naravno vzpostavilo ravnotežje.

Podobnost je vedno vzrok povečanja in

različnost vzrok zmanjšanja


Na podoben način toplota (nasprotje hlada), tekočina in oljnatost (nasprotje suhosti) v hrani uravnotežujeta naraščanje suhosti in hladnosti v nas, ki je posledica zimskega vremena.


Sladki, slani in kisli okusi

Pozimi je dobro uporabljati več sladkih, slanih in kislih okusov. Sladki, kisli in slani okusi delujejo pomirjujoče na naš živčni sistem in s tem uravnotežijo vpliv hladnosti in suhosti, ki jo prinaša zima. Vendar, ko govorimo o sladkosti, pri tem nujno ne mislimo na sladkor, ampak na naravno sladko hrano, ko so npr. žitarice, mleko, sladko sadje ali npr. ghee.

Podobno ko govorimo o slani hrani ne mislimo na slane krekerje ali na čips, ampak uravnoteženo soljenje jedi, najbolje z nejodirano morsko soljo ali kameno himalajsko soljo.

Kisle okuse lahko npr. dosežemo s citrusi (limona, pomaranča…) in ne nujno s kisom. Ajurveda npr. bolj priporoča, da solatni dresing pripravimo z limoninim sokom ali jogurtnim prelivom, kot npr. s kisom, ker ima kis večjo tendenco zakisati delo.

Hrana pozimi: Kaj ustvarja ravnotežje in kaj neravnotežje

Kakšne so koristi uživanja takšne hrane pozimi?

Koristi pravilne ayurvedske prehrane pozimi so številne. Naj omenim glavni dve:

1. Izognemo se degradaciji našega živčnega sistema

Suhost in hladnost, ki se pozimi priplazita v naše živčevje, ne poškodujeta le tega samo začasno, ampak lahko počasi, a zagotovo pustita trajne posledice v obliki upada odpornosti našega živčevja na stres. To se kaže tako, da nam počasi upada naša koncentracija, spomin, sposobnost pravilnega odločanja, umirjenost.

” Poškodbe živčevja, ki so povezane s slabo koncentracijo, nemirom in veliko mislimi, slabšim spominom, anskioznostjo, mentalno depresijo nastanejo v največji meri pozimi “.

V današnjih časih, ko so zahteve v poslovnem svetu oz.pri delu tako velike, so to ključne kvalitete, ki če jih začnemo izgubljati začno resno zmanjševati našo sposobnost ekonomskega preživetja. Vendar to ni vse. Dolgotrajno upadanje naših kognitivnih sposobnosti se s časom kaže tudi v tem, da smo vedno bolj odprti za razvoj resnih bolezni psihofizične narave.

Samo poglejte npr. koliko ljudi na stara leta trpi za demenco ali umira v domovih za ostarele v slabih razmerah z močnim upadom mentalnega razuma, v bolečinah..

S pravilno ayurvedsko prehrano pozimi se izognemo degradaciji našega živčnega sistema. Naš živčni sistem postane bolj odporen na stres in posledično imamo boljšo koncentracijo, spomin… in s tem boljše delovanje.

Pozimi Ayurveda svetuje sveže kuhano, toplo, tekočo in rahlo mastno, malo težjo hrano, ki prvenstveno hrani naše živčevje in preprečuje njegove poškodbe.

2. Odsotnost prenajedanja zaradi stresa

V današnjih časih in še posebej v zimskem času, se veliko ljudi posebej v poznih popoldanskih oz. v večernih urah prenajeda , ne zaradi tega, ker bi bili lačni,  temveč zato, ker so nezavedajoč se pod stresom.

Rezultat je, da se pozimi nakopičijo številni kilogrami, ki se jih s starostjo vedno težje znebimo. Zamaščenost, ki se priplazi v telo, posebej v ožilje zaradi prenajedanja, je recept za prezgodnjo smrt.

Pravilno pripravljen obrok v zimske času bo zmanjšal našo željo po prenajedanju zaradi stresa, saj bo reden oljnat, tekoč in topel obrok prinesel mir in hrano našemu živčevju, ki bo s tem zgradilo odpornost na stres.

Prenajedanje je v današnjem času vedno večji problem

Kakšna je povezava med zimo in došami?

Ayurveda uči, da celotno naše telo, um oz. celotno duševnost in občutke upravljajo tri super kvantno energijska polja imenovana doše. Imenujejo se Vata, Pitta in Kapha doša, lahko jih poimenujemo super energija Vetra, Ognja in Zemlje. Skrite globoko v nas, predstavljajo našo realnost. Če so v ravnotežju smo zdravi in učinkoviti v delovanju, tudi izpolnjeni, če niso v ravnotežju, oslabijo našo sposobnost delovanja, prizadenejo nas bolezni.

Zima velja za letni čas Vata doše in zimsko vreme deluje v smeri njenega neravnotežja. Neravnotežje Vata doše se kaže v številnih boleznih, tudi težjih kot npr. sizofrenija, astma, nepravilna prebava – zaprtje, neredno uriniranje, pri ženskah boleča menstruacija etc…

Ajurvedska prehrana pozimi uravnoteži Vata došo in s tem poleg pozitivnega delovanja na naš živčni sistem, prepreči razvoj resnih Vata bolezni.

Poleg vremena Ayurveda upošteva predvsem kakšen ayurvedski tip človeka ste. Več o tem si preberite tukaj.

Več o ayurvedi si preberite tukaj

Tri doše: kje jih najdemo v Naravi

Kako lahko dopolnemo svoj obrok pozimi ?

Obstajajo številni načini, kako izboljšamo oz. nadgradimo učinek ayurvedske prehrane na naše telo v zimskem času. Najbolj preprost način je uporaba začimb, ki imajo grelen učinek na naš živčni sistem in naše telo. Takšne začimbe so cimet, komarček, janež, muškatni orešček, kumin, kardamom, sladka koreninica, klinčki, sveži ingver, peteršilj in bazilika – če omenimo samo nekaj le teh. Vse te začimbe uravnotežijo VATA došo.  Mahariši ajurveda je najbolj pomembne od njih združila v t.i. VATA ČURNO (začimbo) namenjeno uravnoteženju VATA DOŠE.

Drug način je uporaba visokokvalitetnih prehranskih dodatkov  Mahariši ayurvede, imenovanih tudi rasayane. V času zime se najbolj priporoča redno uživanje rasayane VATA BALANCE. Ta rasayana, ki vsebuje ashwagandho in jatamansi odlično pomiri VATA došo, v nas pa ustvari učinek globoke sproščenosti.

” Ayurvedsko prehrano lahko pozimi dopolnimo z uživanjem zimskih zelišč, čajev, začimb in prehranskih dopolnil imenovanih rasajane “

Tretji način je pitje toplih napitkov, npr. čajev pripravljenih iz rastlin, ki umirjajo VATA došo. Pozimi se priporoča pitje VATA ČAJA. Visokokvaliteten ayurvedski  čaj iz BIO sestavin ingverja, sladke koreninice, cimeta in kardamoma posebej prija pozimi, saj ima prijeten grelen učinek na telo, hkrati pa prinaša sproščenost in prijetno počutje.

Domače rastline primerne z uživanje v zimskem času z učinkom pomirjanja VATA doše so npr. Baldrijan, Melisa, Kamilica. Te rastline so združene v domačem čaju ŽIVČKO in v prehranskem dodatku NEVRO kapljice na bazi glicerola. Iz njih napravimo tako rekoč v trenutku napitek podoben vročemu čaju, saj samo nakapamo v vročo vodo cca 20 kapljic tega prehranskega dodatka.

Ali ste vedeli?

Ayurveda je izredno znanstveno raziskana. V Indiji, kjer je Ayurveda tradicionalna medicina, Ayurvedo prakticira preko 300.000 zdravnikov. Indijska vlada je ustanovila celo ministrstvo, ki pokriva Ayurvedo, imenovano AYUSH. Na njihovi spletni strani lahko najdete na tisoče raziskav na temo ayurvedske prehrane in njenih pozitivnih učinkov na zdravje. 1.

Avtor: Andrej Majes terapevt Mahariši ajurvede

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja