Vata, Pitta in Kapha

VATA DOŠA

Vata doša je odgovorna za živčni sistem, dihanje in vse vrste gibanja v telesu.  Elementi etra (prostora) in zraka so povezani z Vata došo. Če imamo uravnoteženo Vata došo smo polni energije – vendar hkrati mirni, srečni, entuziastični in ustvarjalni; naš duh je miren, čist in bister.

PITTA DOŠA

Pitta doša je odgovorna-poleg drugih stvari- za prebavo in temperaturo telesa. Vse kar pride v naše telo, bodisi hrana bodisi izkušnje, pitta doša prebavi in presnovi, bodisi v energijo, bodisi v celice, ki tvorijo tkiva in organe. Na področju duha je povezana z ostrim intelektom in čustvi. Primarno je Pitta princip povezan z elementom ognja. Ko je Pitta v ravnovesju to pomeni da je človek zadovoljen, poln energije, njegov govor je tekoč, ima dobro prebavo, pravilno telesno temperature in njegov razum je bister.

KAPHA DOŠA

Kapha doša zagotavlja telesu čvrstost in stabilnost in ohranja telesne tekočine v ravnovesju. Če sta Pitta in Vata doši nevidni, Kapha daje telesu materialno obliko in strikturo oz.pojavnost. Elementa zemlje in vode sta povezana z Kapha principom. Uravnotežena Kapha daje moč, vzdržljivost, dober imunski sistem, potrpežljivost in duševno stabilnost.

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja