V ravnotežju s pomočjo Ajurvede

Ključ do razumevanja ravnotežja po ajurvedi

Po ajurvedi človeka in naravo prežemajo tri temeljne univerzalne, holistične sile ali doše: Vata, Pita in Kapha. Starodavni zapisi, nekateri od le teh so stari več tisoč let, do potankosti opisujejo katere elementi, kvalitete, okuse, vonjave, oblike, barve in razpoloženja nadzira določena doša.

Naprimer, Vata doša predstavlja element prostora in zraka, Pita doša predstavlja element ognja, kapha doša pa predstavlja element vode in zemlje. Vata predstavlja tudi akrivnost in kreativnost, pita inteligenco in Kapha stabilnost in strukturo. Temeljne sile vate, pite in kaphe vplivajo na vsakega posameznika. Hkrati upravljajo vse fizične, psihične in duhovne procese.

Te tri doše so v vsakem človeku, naj bo to on ali ona- v uravnoteženi in individualni kombinaciji. Ta temeljna uravnoteženost se imenuje »Prakrti«. Prakrti je prisotna v vsakem živem bitju že od samega rojstva in ostane nespremenjena celo življenje. To je notranja narava, uravnoteženost, h kateri vsak posameznik stremi in v kateri se počuti dobro, zdravo in srečno.

Skoraj vsi smo mešani tipi doš

Po ajurvedi je vsaka oseba edinstvena. Naj bo on ali ona, vsak izmed njiju ima značilne lastnosti, fizične karakteristike in talente, kar kaže na določeno porazdelitev doš. Če ena doša prevladuje nad drugima dvema, npr, da ima oseba veliko Vate in samo malo Pite in Kaphe, tedaj se takšna oseba smatra da je Vata tip. Če ima oseba približno enako količino Pite in Kaphe, potem je ta oseba Pita – Kapha tip. In tako naprej…

Vsaka oseba ima povsem samosvoje razmerje teh treh doš. Če veste kakšna so ta razmerja doš v vašem telesu boste tudi v kolikor ste laik v teh stvareh, bili v dobrem položaju saj boste razumeli posebnost svojega telesa, vašega obnašanja, vašega razpoloženja in značilnosti. Zatorej imate skrivnostnost Mahariši ajurvede v svojih rokah: vzdržujte svoje zdravje skozi uravnoteženost doš.

Že Hipokrat je vedel da »bolezen ne pade iz neba«

Zaradi neprimernih življenskih navad, stresnih medsebojnih razmerjih v privatnem življenju ali na delu, slabih prehranjevalnih navad, nezadostnega počitka, uživanja aleatornih zdravil, zaradi preveč ali premalo telesne aktivnosti ali nasploh napačnih vadb, je ravnovesje doš lahko resno moteno.

Vse kar vpliva na naše telo ima direktni učinek na uravnoteženost Vata, Pite in Kapha doše. Če npr. jeste nekaj vročega ali pikantnega vam bo to povišalo vašo Pita došo; če npr. predolgo spite, bo to spodbudilo vašo Kapha došo; in če si ne boste privoščili dovolj počitka se vam bo povišala Vata doša. Naše telo neprenehoma poskuša uravnovesiti vplive, ki motijo uravnoteženost doš, toda kot pravi ajurveda, ko je neravnovesje prisotno daljše obdobje, se pojavijo lahko zdravstveni problemi, ki se lahko tudi razvijejo v bolezen. Mahariši ajurveda ima na razpolago veliko število nasvetov, ki nam omogoča da se zaščitimo pred dolgo tajajočim neravnovesjem doš. Večina teh nasvetov je enostavnih in prijetnih, ter jih z lahkoto vnesemo v svojo vsakodnevno rutino. V to so vključeni nasveti za zdravo obnašanje, prehrana, ki spodbuja uravnoteženost doš, ajurvedski čaji, zeliščne mešanice in prehranska dopolnila, oljna masaža, joga, telesne vaje in šport ter dovolj počitka ali meditacija.

Če se kljub temu pojavijo zdravstveni problemi, potem vam svetujemo da obiščete ajurvedskega zdravnika Mahariši ajurvede, ki bo ugotovil posamezno razporeditev Vata, Pite in Kapha doše. Ti ajurvedski strokovnjaki imajo na razpolago več diagnostičnih metod. Najbolj natančno se nastala situacija ugotovi s pomočjo diagnoze pulza, kar pa zahteva nekaj prakse in izkušenj.

Ostanite v ravnotežju

V Mahariši ajurvedi je preprečevanje prednostna naloga. Vsak dan lahko storite veliko za ravnovesje v svojem telesu. Ali bi si želeli izvedeti še več o treh došah ali celo približno spoznati v kakšnem ravnovesju so vaše doše? Z Mahariši doša testom lahko samo v nekaj minutah ugotovite katera doša pri vas prevladuje, ali Vata, Pita ali Kapha in lastnosti katere soše se izražajo v trenutni osebni situaciji. Če želite si lahko na naši spletni strani preberete več o priporočilih Mahariši ajurvede, s pomočjo katerih lahko vzdržujete svoje doše v ravnovesju, katere izdelke lahko uporabite, da bo vaše počutje dobro ter boste ostali mladostni.

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja