Kapha tip

Tip človeka s prevladujočo Kapha došo ima močnejšo telesno konstitucijo, počasno prebavo, srednje razvit apetit in nagnjenje k močnejši telesni konstituciji, velikokrat tudi k debelosti. Kapha ljudje so močni, vzdržljivi, imajo okrogle poteze obraza in znani so po svoji potrpežljivosti. Spijo globoko, so  duševno uravnoteženi, prijazne narave, prej lenobni kot športniki. V kolikor razvijejo svoj športni potencial, postanejo dobri v vzdržjivostnih športih. Imajo dober spomin in se zelo metodično lotevajo dela.

Prenakopičena Kapha doša se kaže v letargičnosti in depresijah. Tudi v težkosti telesa, lenosti in nagnjenosti prehladnim obolenjem (kašelj z veliko sluzi).

Za nazornejši prikaz si bomo izbrali Magdaleno.

Magdalena je čeprav je  majhne postave, močnejše konstitucije. Ne razume prav tista dekleta, ki ogromno pojedo in so vedno suha. Ima občutek, da že pogled na hrano redi. Magdalena je zelo stabilna ženska, zlepa jo kakšna stvar ne spravi iz tira. V šoli se je vedno učila počasi, ampak kar se je naučila se še vedno spomni. Magdalena je vztrajna in če si zadane cilj, ki ji veliko pomeni bo potrpežljivo in vztrajno korakala proti njemu.

Zjutraj bi bila brez močne kave vedno malo zaspana, in tudi šport ji ne diši, čeprav se zaveda da bi bil zanjo še kako koristen. Kadar se prepusti preveč melanhoniji postane hitro depresivna in tega se kar težko otrese. Magdalena ima mastne lase in kožo.

Je pa Magdalena dobrosrčna ženska. Rada vedno pomaga ljudem okoli sebe. In ravno to je njen največji problem, saj prepogosto pozabi nase.

Vse te lastnosti govorijo da je Magdalena tipični kapha tip človeka, saj veliko njenih lastnosti, kaže na prenakopičeno kapha došo. Če bi se Magdalena naučila uravnotežiti kapha neravnotežja, bi njeno lenobnost zamenjala energija, preveliko težo  bi zamenajalo močno ampak lepo oblikovano telo in občasne depresije bi zamenjala veselost in sreča.


Poglejmo še enkrat osnovne lastnosti Kapha doše:

močnejša telesna konstitucija
nagnjenost k debelosti
počasna, metodična aktivnost
počasno dojemanje, dober spomin
odpor do meglenega in mokrega vremena
precej mastna, mehka koža
se le počasi razdraži ali razburi
prijazen in ljubeč
dolg, globok spanec
počasna prebava, slab tek
redno iztrebljanje
mirna, uravnotežena osebnost

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja