Mung Dahl, polžki in korenček

Danes bi Vam radi predstavili zanimiv recept za zelo preprosto nedeljsko kosilo z mung daljem in hkrati boste spoznali, kako na okusen način uporabiti začimbno mešanico VATA ČURNO. Verjamemo, da se kdaj pa kdaj človek znajde pred dilemo katero začimbo uporabiti pri določeni vrsti hrane. Poleg Mung dala smo pripravili še korenje s sezamom in ingverjem iz knjige Nebeška pojedina avtorice Miriam Hospodar.

No pa začnimo.

Potrebujemo za 4 osebe:

  • 200 g Bio Mung Dalja
  • 350g Polžkov – testenin
  • 300g Korenja
  • Ghee – prečiščeno maslo
  • Začimbe: Asafetida, Ingver, Vata – Pitta začimbe in sol
  • 1 žlico sezamovih semen

MUNG DALJ

Najprej ga fino večkrat izperemo pod tekočo vodo dokler voda ni čista (ob pranju voda postane motna).Potem ga damo kuhati v lonec z vodo, pri čemer je vode cca 1 x toliko kot dalja. Ko dalj zavre z žlico poberemo belo peno, ki se nabira ob vretju. To ponavljamo dokler ni več pene. Dalj kuhamo dokler ne postane mehak – razkuhan, cca 30 min ali več če imamo raje mehkejšega. Če se Vam zdi dalj preveč suh dodajte malo vroče vode med kuhanjem.  

Sedaj pripravimo začimbe v posebni posodi. V posodo damo 1 žlico ghija in grejemo na blagem ognju. Ko je ghi segret, dodamo ½ žličke Vata čurne-začimbe (za močnejši okus dodamo več začimb) in ½ žličke soli. Začimbe dobro prepražimo – cca 20 sek – bodite pozorni, da se ne prižgejo. Dober znak, da je začimba pravilno segreta je, da oddaja prijeten vonj. Bodite pozorni da se Vam začimba ne prižge – v tem primeru jo zavrzite in postopek ponovite.    

KORENČEK S SEZAMOM IN INGVERJEM

2 žlici ghi-ja razpustite v voku ali široki kozici. Dodajte ščepec asafetide in pražite na šibkem ognju 30 sekund, da zadiši. Dodajte ½ žličke ingverja v prtahu in korenje ter med pogostim mešanjem pražite na šibkem ognju, dokler se korenje ne prične mehčati.Dodajte sezamova semena in rahlo posolite ter med stalnim mešanjem nadaljujte s praženjem, dokler se korenje ne zmehča.

POLŽKI S PITTA ZAČIMBO

Zavrimo 1 l. vode, posolimo in ob vretju v posodo stresemo polžke. Kuhamo nekaj minut in ko so kuhani al-dente, polžke umaknemo z ognja in precedimo. Na polžke damo 2 žlici olivnega olja in posujemo s Pitta začimbo.

Polžki s Pitta začimbo

TAKO, KOSILO JE PRIPRAVLJENO.

DOBER TEK !

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja