Doše in letni časi

V naravi velja, da se vse odvija v ciklih. Noč in dan, poletje in zima. Ponoči počivamo in podnevi smo aktivni. Pozimi se Narava umiri, poleti oživi. Če pogledamo malo natančneje vidimo da ima vsak del dneva svojo čisto določeno vibracijo, podobno velja za sezone v letu.

V ajurvedi velja, da letne sezone po svojih lastnostih usterzajo lastnostim posameznih doš. Lahko rečemo da vsakemu letnemu času vlada določena doša.

Poletje: od sredine junija do sredine septembra prevladuje Pitta doša 

Zima: od sredine oktobra do sredine marca prevladuje Vata doša

Pomlad: od sredine marca do sredine junija prevladuje Kapha doša

Kako letni časi delujejo na nas s svojim prevladujočimi došami?

Če je v okolju nečesa preveč, potem se bo to odražalo tudi na našem počutju. Tako lahko ljudje občutijo več tumornosti in pomanjkanja volje če je deževno vreme in bolj uživijo, če je sončno. To lahko drži za veliko ljudi, ne pa nujno za vse..

Velja pravilo da doša, ki je prevladujoča v posamezni sezoni, vpliva tudi na človeka, tako da pridoda k neravnotežju te iste doše.

Npr. Zima je čas poznan pogosto po suhem in mrzlem vremenu.  Zato prevladuje Vata doša: Če smo sicer Vata tip, ali imamo težave z neuravnoteženo Vata došo, potem bodo te težave pozimi poudarjene še bolj, ker Vata doša v tem času prevladuje.

Smiselno je torej sklepati, da velja pozimi dodatno skrb posvetiti uravnoteženju Vata doše. V našem primeru pomeni da so za zimo bolj primerni Vata izdelki. *


Vročina poletnega sonca, kopiči v našem telesu Pitta došo. Rezultat je da se vsi znaki povišane Pitte čez poletje povečujejo, zato je poletje čas, kjer je smiselno Pitta došo uravnotežiti.

Poleti tako uživamo Pitta izdelke. *


Pomladi, ko se sneg topi in se Narava prične prebujati, mnogo ljudi občuti nenavadno težkost v telesu. To je zato, ker je pomlad Kapha čas in Kapha v telesu narašča.

Zato je pomladi dobro uživati Kapha izdelke.*


Ta pravila so zelo splošna in se v posameznih primerih lahko spremenijo odvisno od težav, ki jih imamo.

Kadar je določena težava, kot posledica neuravnotežene doše zelo moteča, potem uravnotežimo tisto došo, ki nam dela največ težav, ne glede na letni čas.

Za vse, ki poznate svoj doša tip, pa lahko služi spodnja tabela, ki nam pove kakšni izdelki glede na letni čas in naš doša tip so za nas najbolj primerni. *

TIP/SEZONA Kapha čas Pitta čas Vata čas
  pomlad poletje zima
Vata Vata izdelki Vata izdelki Vata izdelki
Pitta Pitta izdelki Pitta izdelki Pitta izdelki
Kapha Kapha izdelki Kapha izdelki Kapha izdelki
Vata-Pitta Vata/Kapha izd.** Pitta izdelki Vata izdelki
Pitta-Vata Vata/Kapha izd.** Pitta izdelki Vata izdelki
Vata-Kapha Kapha izdelki Pitta/Vata izd.** Vata izdelki
Kapha-Vata Kapha izdelki Vata izdelki Vata izdelki
Pitta-Kapha Kapha izdelki Pitta izdelki Pitta/Vata izd.**
Kapha-Pitta Kapha izdelki Pitta izdelki Vata/Kapha izd.**
Vata-Pitta-Kapha Kapha izdelki Pitta izdelki Vata izdelki

**Kadar sta navedene dve kategorije izdelkov v določenem letnem času, potem velja, da je dobro uživati dve vrsti izdelkov. Tako npr. dopoldne lahko uživamo Kapha izdelke, pred ali po kosilu Pitta izdelke, popoldne in zvečer pa Vata izdelke.

Primer: Za Vata Pitta tip spomladi uživamo dopoldne Kapha izdelke, popoldne pa Vata izdelke.

* Nekateri vidiki ajurvedskega znanja so utemeljeni na načelih in stališčih, ki se razlikujejo od zahodne znanosti poznane širšemu krogu ljudi, zato si prosim preberite pomembne informacije o izdelkih, ki smo jih zbrali za Vas

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja