Praktični nasveti za lepo in zdravo poletje

Kako ohranjamo uravnoteženo Pitta došo skozi poletje

Želimo Vam prečudovito poletje

Ajurveda razlikuje tri osnovne kvantno energijske principe, ki se imenujejo »doše« in sicer Vata, Pitta in Kapha. Doše delujejo tako v našem telesu, v naših čustvih, našem umu, kakor tudi v naravi.

Če so  te tri doše v ravnovesju, se počutimo dobro in smo zdravi tako v umu, kot telesu. Ko pridejo v neravnovesje se začnejo težave, slabo počutje in pričetek bolezni. Večje kot je neravnovesje, kar pomeni, bolj kot je neka doša prenakopičena ali izven svojega domačega mesta delovanja, v večjih težavah smo.  

“V ajurvedi običajno vse, kar je povezano z zdravjem in počutjem, razložimo z jezikom treh doš. Več o treh došah, kaj so njihove značilnosti in delovanje si lahko preberete tukaj: https://www.plavica.si/o-ajurvedi/tri-dose/

Veliko faktorjev vpliva na ravnotežje doš. Ene faktorje ustvarjamo sami. Kot npr. naše delo,  hrana, vedenje, rutina, drugi pa so faktorji, ki vplivajo na doše in na njih nimamo vpliva. Takšen faktor so letni časi.

Poleti tako telo kot npr. naša čustva postajajo pregreta. To še najlažje opazimo, če postajamo bolj razdražljivi, kot sicer. Povečana razdražljivost v časih vročine je neposredna posledica povečane Pitta doše v našem telesu.

Telo se na to odzove tako, da začne zmanjševati svoj notranji agni (prebavni ogenj), kajti naravna tendenca telesa je, da vzdržuje ravnovesje v telesu. To zmanjšuje proizvodnjo toplote, zmanjšuje presnovo in zato je prebavna moč zmanjšana. Tako je, v vročem vremenu vsaka aktivnost bolj težka in apetit je majhen. To najbrž veste iz lastne izkušnje. Zato smo poleti malo bolj lenobni, odprti za ležanje na plaži in lenarjenje ob toplem morju. Tudi jedli bi bolj lahko hrano.

” Poletje je čas Pitta doše. Prebavni ogenj – Agni se zmanjša, s tem telo naravno zgradi ravnotežje ob povečani zunanji vročini. Zmanjšanje prebavnega ognja se lahko kaže v malo povečani lenobnosti”

Zatorej sledite svojim naravnim občutkom in prilagodite vašo prehrano zunanjim okoliščinam. Dovolite Mahariši ajurvedi, da vam pove kako ostati »hladen« ko je vroče.

Dnevna rutina

Bodite v senci

Ne izpostavljajte se direktnemu soncu, tudi v senci lahko zagorite! Ljudje, ki so že po naravi vročekrvni pa niso edini, ki morajo paziti na to, da njihova glava ostane hladna. Priporočamo vam da nosite pokrivalo, ki bo zaščitilo vašo glavo pred direktnim soncem.

Sonce ni več tisto, kar je bilo včasih, ko smo se predvsem tisti malo starejši, v mladih letih še brezskrbno podili po soncu celo poletje. Z naraščanjem ozonske luknje in s tem prizadetostjo naše atmosfere, je vedno več stranskih učinkom po sončenju.

Zato mi na Plavici vedno svetujemo tradicionalen zeliščarski recept mazanja po sončenju z Šentjanževim oljem. Šentjanževka je slovenska tradicionalna rastlina, ki je zelo učinkovita pri odpravi posledic opeklin žgočega poletnega sonca. Vsebuje hipericin, ki je izredno zdravilen. V teh dneh že cveti v višjih legah gozdov Roga, kjer ga nabiramo mi vsako leto (višje ležeča ima še posebej veliko hipericina) in uporabljamo pri izdelavi našega Šentjanževega olja.

Vendar pozor: s šenjanževim oljem se NE SMETE namazati predno greste na sonce.

Nadihajte se svežega jutranjega zraka med drevesi

Zjutraj pojdite na sprehod med drevesi in se nadihajte svežega zraka. Poletje prinaša povečano količino ozona v zraku. Ozon je visoko reaktiven kisik, ki tvori visoko na nebu zaščitno plast za našo atmosfero. Tako kot je visoko na nebu zelo koristen, pa je v naši atmosferi zelo škodljiv, saj je za dihanje strupen . Zadnja leta je vedno več ozona v zraku, ker je naša atmosfera zaradi pregrevanja vedno bolj prizadeta. Zato nam bo jutranji sprehod zelo koristil, tako da ohladimo naše telo, kakor tudi da se nadihamo jutranjega zraka, ki ima med drevesi oziroma v gozdu zjutraj veliko prane- vitalnega življenjskega diha, življenjske energije, ki določa dolžino in kvaliteto našega življenja.

Ob večerih se sprehodite ob mesečevi svetlobi

Sprehod ob mesečevi svetlobi je še posebej priporočljiv poleti, saj so mesečevi žarki hladilni. V telesu ustvarjajo Somo – subtilni vidik Ođasa – vitalne življenjske substance v telesu. Več kot imamo Ođasa, daljše in bolj izpolnjujoče je naše življenje.

Športajte zmerno

Zanimivo je, da čeprav smo ljudje v poletnih mesecih nagnjeni bolj k športu in vsemu, kar je povezano z dinamičnim življenjem (potovanja…), pa ajurveda odsvetuje preveč športa in posledično izčrpavanje ravno v poletnih mesecih. Razlog je preprost. Tako kot se motor pregreje če preveč dodajamo plin, tako se naše telo pregreva ob prevelikem športu. Rezultat je povečana Pitta doša, ki je v tem času že itak v presežku zaradi zunanje vročine. Zato velja za športne aktivnosti v poletnih mesecih: ne pretiravajte in se ne izčrpavajte. Posebno priporočamo plavanje in sprehod v naravi. Imejte v mislih da je dovolj, ko z lahkoto vadbo lahko ponovite.

Pri športu si vedno lahko pomagate z ajurvedsko Rasajano za šport ali domačo Jožefovo pasto. Obe bosta poskrbeli, da ne bo prišlo do prenakopičenja Pitta doše.

Masaža s Pitta oljem ali kokosom hladi telo

Sinhrona masaža na kliniki Mahariši ajurvede v Bad Emsu – Nemčija

Ker je med poletjem najbolj obremenjen naš največji organ – koža, je skozi poletje masaža telesa zelo priporočljiva. Če Vas bo jutranja masaža napolnila z energijo, ki jo potrebujete skozi dan, pa Vas bo večerna masaža prijetno pomirila in pripravila za nočni počitek. Za vašo oljno masažo lahko uporabite Pitta masažno olje, ki vsebuje rastline, ki učinkovito zmanjšajo Pitta došo. Te rastline so t.i. medificirane v sezamovem olju – ali po domače velikokrat prekuhane po posebnem postopku, s čimer pridobijo moč in potentnost učinkovanja…Za malo manj zahtevne je tukaj kokosovo olje, ki če ga uporabljamo med masažo prijetno hladi telo skozi cel dan.

Naj zadiši v vašem stanovanju

Aroma olja na Plavici

Pitta zna biti tudi nagajiva, saj prenakopičenje pelje ne samo v razdražljivost ampak pravo pravcato jezo. Eni zagovarjajo, da jeze ni dobro kuhati v sebi, ampak da jo je potrebno dati ven iz sebe. Pri tem jim ni mar, če jo stresemo na koga drugega, največkrat na tistega “ki je tega potreben”. Vendar resnica je takšna, da jeza škoduje, tako če je v nas (poškoduje naše telo, saj kaže na to da v našem telesu “tli ogenj”), kakor tudi če jo “serviramo komu okoli nas” saj jeza vedno poškoduje odnose. Mi mislimo, da so odnosi v današnjih časih že dovolj poškodovani, da bi mi pridodajali k temu. Zato je potrebna ohladitev naših čustev in z aroma olji to naredimo lahko na kraljevski način. Ne vem če veste, ampak možgani segajo preko čutnic vonjav v našem nosu tudi v zunanjost. Zato je terapija z vonjavami najkrajši in najbolj učinkovit način, da pomirimo našo duševnost in čustva. Najbolj preprosta je uporaba Pitta aroma olja, ki je narejen iz izredno močnega Ylang Ylang aroma olja ter olj sivke, limone in sandalovine. Posebej slednja slovi po močnem pomirjevalnem učinku Pitta doše.

Vendar na Plavici nimamo le tega olja, pač pa pri nas lahko dobite izredno kakovostna Veda aroma olja.

Za poletje se prilegajo olja kamilice, ylang ylang-a, koriandra, sivke in geranije.

Seveda bi lahko takole nadaljevali še kar nekaj časa, npr o tem, kakšna hrana se svetuje za poletje, kakšne zdravilne rastline, čaji etc…, vendar bodi zaenkrat dovolj pisanja. Več o tem, kako pomirimo Pitta došo (ogenj) in s tem naredimo poletje prijetno smo predstavili v brezplačnem webinarju z naslovom: Praktični nasveti za lepo in zdravo poletje – vse o Pitta doši in kako jo ohranjamo uravnoteženo skozi poletje in sicer.., ki je potekal 5 julija.

Če se Vam zdijo ti nasveti zanimivi in še ne sledite naših brezplačnih webinarjev iz serije: Mala šola ajurvede in zeliščarstva se na to šolo lahko prijavite na spodnjem gumbu.

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja