Zemljevid našega dopusta

Verjetno si mislite, da vam bomo v tem blogu razlagali, kam smo šli na dopust. Vendar ne. Poskušali Vam bomo osvetliti kakšen dopust je dober za Vas in kaj na dopustu delati, da se boste dejansko dobro odpočili, in da po dopustu ne boste potrebovali še en dopust, da se od dopusta spočijete 😊.

Mogoče ste že na dopustu?

Nič zato. Poskušajte integrirati katerega od razloženih principov v Vaš dopust in opazujte, kako to deluje na Vas.

Da pa bi nadaljevali pot, Vas bomo najprej zaprosili, da izpolnite en takšen mini kviz. No če povem po pravici je kar malo obsežnejši saj ima 45 vprašanj, ampak izpolnite ga lahko v 2-3 minutah, saj so vprašanja popolnoma preprosta in izpolnjevanje lahkotno.

Hkrati bo to praktičen prikaz, kako so znanja o življenju lahko praktično koristna.

Na osnovi kviza bomo skupaj ugotovili kakšen tip ste: veter, ogenj, ali zemlja? To nam bo pomagalo, da ocenimo kakšen dopust je najboljši za vas in kako ga je najbolje preživeti.

5 elementov narave: Zrak, prostor, ogenj, voda in zemlja

Znanje o življenju uči, da poznamo tri osnovne energijske principe veter, ogenj in zemlja. Če poznamo njihov vpliv na nas, lahko z lahkoto prepoznavamo – ob malo znanja seveda, kaj je dobro za nas in kaj ne.

In kakšno ima vse to veze z dopustom?

Vam dam primer: Če smo kot veter, radi potujemo, kar naprej nas vleče nekam, nikjer ne najdemo miru. Ko smo prišli nekam, nas že vleče naprej. Čeprav hočemo potovati, pa v resnici iščemo prostor, mesto, točko, kjer bomo končno našli mir in zadovoljstvo.

Če smo kot ogenj, radi spoznavamo kraje okoli sebe. Imamo občutek, da je pomembno osvojiti čim več točk v našem dnevniku potovanj, zbrati čim več vtisov, spominov. A problem je, ker se vse to dirkanje skozi vtise in izkušnje, lahko spreobrne v spoznanje, da nas nič od vsega ni v resnici napolnilo, izpolnilo. To je zato, ker v resnici iščemo globoko doživetje, iščemo prostor, ki ga bomo res začutili, ki bo »ohladilo« naša čustva in napolnilo naše srce.

Če smo kot zemlja, se po eni strani težko premaknemo, ko pa se, bi tam lahko kar obležali in lenarili do neskončnosti. S časoma, nas takšen prostor lahko začne dolgočasiti in kmalu se počutimo tam tako zdolgočaseni kot doma?

Ste se prepoznali v katerem od teh občutkov? Ali pač imate občutek, da natančno veste kaj rabite in ste to že našli? V obeh primerih boste v nadaljevanju našli nekaj, kar bo Vaš dopust še polepšalo.

Zato kar pogumno. Spodaj je povezava na test. Zabeležite si število točk, ki ste jih dosegli v kategoriji vetra, ognja ali zemlje, na list, kajti na osnovi :

Ste ugotovili? Ali mogoče že veste od prej?

Pomembno: gledali bomo pri katerem principu, enem, dveh ali treh, ste zabeležili največ točk. Tisti princip, kjer je točk največ je prevladujoč.

 Rezultat, ki ste ga zabeležili gre lahko v 3 različne smeri:

  1. V meni je prevladujoč princip bodisi vetra, bodisi ognja,  bodisi zemlje
  2. V meni prevladujeta v tem trenutku 2 glavna principa: bodisi veter in ogenj, bodisi veter in zemlja, bodisi ogenj in zemlja
  3. V meni so enakomerno prisotni vsi trije principi

Dopust v lepotah vetra

Ta del bo zanimiv v kolikor ste v rezultatih našli visoko število točk v principu vetra. To pomeni, da je življenje za Vas zanimivo, le če ga lahko živite polno. Če se ga dotaknete, če ga slišite, vidite, skratka doživite. Vedno vas vleče v nove kraje in med nove ljudi. Mogoče pa je ta princip v Vas tako močan, da Vas je prikoval na Vaš dom, pa so vse to ostale le skrite sanje, zakopane nekje globoko v Vas.

Kar v resnici iščete je prostor, kjer se bo ta vedno prisoten veter v Vas enkrat za vedno umiril. Prostor popolne budnosti a hkrati popolnega, neskončnega, globokega miru.

Zato planirajte skrbno Vas dopust. Izberite kraje, kjer obstaja vsaj teoretična možnost, da boste našli ta mir v sebi. Najhitreje in najpreprosteje boste  ta mir našli  nekje  na plaži, pod vročim soncem ob toplem morju. Vendar bodite previdni: poiščite si mesto, kjer bo manj ljudi.  Naj bo to čas samo za Vas. Čas za odkrivanje tega miru.

Čeprav lahko, da Vam družba veliko pomeni, pa lahko da bo preveč druženja nemir generalno še povečalo v Vas. Zato umirjeno zahajajte v družbo. Naredite si dan poln lahkotne rutine z zgodnjim vstajanjem, sprehodom ob žarkih vzhajajočega sonca, lahkotnim dopoldanskim soncem in poležavanjem v senci ob toplem morju. Čeprav Vam sonce godi, pa bodite previdni, da se princip ognja s prevelikim izpostavljanjem soncu ne bo nakopičil v Vas.

Mogoče Vas bo vleklo na potovanje? Potem si izberite kakšen miren kraj, potujte tja in uživajte. Ne bodite kot veter, ki nikjer ne najde miru. To Vas bo na koncu izčrpalo in po dopustu boste potrebovali še en dopust za regeneracijo.

Kaj veste, mogoče boste odprti za kakšno pustolovščino, in si boste želeli odkriti kakšno sveto mesto, kjer so svetniki ali ljudje skozi čas zgradili globok mir v prostoru, pravo nasprotje hektike današnjega časa.

Najenostavneje je, če se vsaj enkrat dnevno razvajate z masažo telesa. Pri tem ne potrebujete ravno kakšnega spa-ja. Masažo s toplim sezamovim ali olivnim oljem si lahko pripravite kar sami, tako da olje od glave do pete vtrete v telo, ga masirate z lahkimi in nežnimi gibi, ter po masaži naoljeni počivate če cca 10 -15 min. Pozor: po masaži olje nujno izperite s sebe s toplo vodo.

Če želite res popoln dopust si izberete kaj iz kolekcije t.i. Vata izdelkov, kot npr. zeliščne tabletke Vata Balance, Vata čaj ali Vata začimbo. Ti izdelki Vam bodo pomagali najti mir v Vas, kjerkoli že boste.

Izkoristite dopust, da ohladite svoj ogenj

Če ste rešili test in ste največje število točko dosegli pri principu ognja, potem je dopust prav gotovo nekaj kar Vam kronično primanjkuje. Zaslužili ste ga, saj se ogenj prenakopiči v telesu in čustvih le če ste bili v preteklosti na tak ali drugačen način preveč aktivni.

Če razmišljate ali imate sploh čas za nekaj takšnega, kot je popolna izprega iz svoje dnevne rutine, potem razmislite ponovno in ne delajte kompromisov s svojim dobrim počutjem. Zaustavitev motorjev za nekaj časa in prehod v »easy mode« je za Vas imperativ, ali po domače nuja. V avtomobilu se preveliko pregrevanje motorja vedno konča slabo in z veliki stroški. Zato pamet v glavo.

Saj Vam ne bo hudega. Mi Vas samo nagovarjamo, da začnite malo uživati v življenju. In temu naj bo namenjen dopust.

Zato si ne zadajte nekih hudih ciljev, ne splanirajte si do vsakega detajla vse podrobnosti. Prepustite se malo življenju, sprostitvi in spontanosti. Dopust je namenjen počitku in ne zbiranju točk v smislu koliko ste videli in doživeli. Kamorkoli boste šli ali če ostanete doma, dajte v »relax mode« in pričnite opazovati življenje okoli sebe. Opazovanje narave, ljudi okoli sebe, vsega kar ima v sebi lepoto je zdravilo za Vaše telo, duševnost in predvsem za Vaša čustva.

Če Vam morje ustreza, je za Vas mogoče boljši jesenski čas, kot vroče poletje, saj se bo pod vročim soncem princip ognja samo še prenakopičil, kar bo Vaše težave le povečalo. Mogoče si želite na morje ker uživate v plavanju? Plavanje je za Vas najboljši šport, šport poletja, vendar pozor. Plavajte najbolje v jutranjih urah, ko ni sonca. Čez dan se umaknite v globoko senco, zvečer pa sprehod po mesečini.

Vsekakor je dopust v gorah ali v krajih, ki so malo hladnejši za Vas boljša izbira. Četudi za en dan, pojdite in se ohladite v hladni gorski reki ali jezeru. Hodite bosi po mrzlem potoku. Če greste v gore, hodite umirjeno, večkrat se ustavite in opazujte naravo okoli sebe.

Pojdite na pohod da se osvežite, sprostite in naužijete lepot narave in ne zato, da osvojite nov cilj.

Pretežko?

Mogoče, ampak to bo pomirilo Vaš ogenj in Vaša čustva in prineslo v Vaše življenje to kar iščete: lepoto in zadovoljstvo.

Pri tem Vam bodo v pomoč Pitta izdelki, ki bodo tekom poletja razkisali Vaše telo in odstranili » ogorelke, ki jih je ustvarilo pregrevanje Vaše motorja«. Od teh izdelkov je za poletje prav gotovo najboljša Rasajana za šport, ki je izdelek na bazi sadeža – indijske kosmulje – amalakija, ki bo poskrbel, da se boste kljub naporom poletja vedno počutili polni moči in sveži.

Dopust v zavetju zemlje

Če Vam je test pokazal, da je v Vas prevladujoč princip zemlje, potem bodo to nasveti za Vas. Princip zemlje je princip, ki je najtežji od obeh principov, zato se najtežje premakne iz svoje točke. Zato je dobro, da si zastavite konkreten cilj in se vzpodbudite, da ga tudi dosežete.

Velja pravilo, da poleti ni dobra pretirana telesna vadba. Kljub temu je za Vas aktiven dopust, ki vsebuje dobro količino telesne vadbe, zdravilen. Posebej je dobro da vadbo opravite v jutranjih urah. Postavite si konkreten cilj, npr. da osvojite kakšen vrh, da prehodite ali preplavate zjutraj dobro količino km oz. metrov.

Pri tem Vam je dovoljeno, za razliko od prvih dveh principov, da se vzpodbudite s kakšno kavo. Če pa želite presedlati na popolnoma zdrav način življenja, Vam svetujemo da zjutraj namesto kave popijete Kapha čaj. Čaj je pripravljen in začimb in rastlin, ki bodo v Vas prebudile zdrav prebavni ogenj in prinesle malo pozitivne poletne vzpodbude.

Sonce bo dobro delovalo na Vas, zato nič narobe če se mu malo nastavite, samo poskrbite, da poletje ne bo preživeto v lenarjenju, ampak naj bo aktivno.

Tudi glede hrane bodite pazljivi, saj se Vam bo, če ne boste res aktivni, hitro nabrala kakšna kalorija preveč. Zato uživajte ogljikove hidrate ter sladke in slane stvari le v dneh, ko ste res fizično – športno aktivni. Drugače pa jejte zelo zmerno in predvsem grenko in trpko hrano, ki je dobro začinjena, lahko tudi z rahlo pekočimi začimbami. To Vas bo premaknilo in Vam ustvarilo podlago za poletje, ki bo prežeto z doživetji in lepimi trenutki.

Lahko začnite uživati naš premium izdelek Triphalo, ki bo na dolgi rok uravnotežilo Vaš princip zemlje, saj Vas bo naredilo lahkotne in živahne, saj bo telo globinsko prečiščeno. Ali pa izberete kakšen drug Kapha izdelek.

Pri sebi sem zasledil več kot en glavni princip, kaj sedaj?

Če ste zasledili dva glavna principa, namesto enega npr.  bodisi veter in ogenj, bodisi ogenj in zemlja potem sledite skozi poletje pravila, ki veljajo za princip ognja in so opisana pod podnaslovom: Izkoristite dopust, da ohladite svoj ogenj.

Če pa ste zasledili principa vetra in zemlje potem sledite nasvete opisane pod podnaslovom: Dopust v lepotah vetra.

V kolikor so pri Vas prisotni vsi trije principi enakomerno, potem sledite skozi poletje pravila, ki veljajo za princip ognja in so opisana pod podnaslovom: Izkoristite dopust, da ohladite svoj ogenj.

Bo šlo?

Če se Vam zdijo ti nasveti zanimivi in še ne sledite naših brezplačnih webinarjev iz serije: Mala šola ajurvede in zeliščarstva se na to šolo lahko prijavite na spodnjem gumbu.

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja