Prehranska dopolnila

Zakaj so tako pomembna

Naše telo je čudež narave. Skozi miljone let se je njegova celostna fiziologija razvila do te mere, da jo je težko preseči po lepoti in popolnosti. Ohranjujoč svoje ravnotežje se je telo sposobno prilagoditi zunanjim vplivom ter se samoobnoviti. Ajurvedski teksti učijo, da bi lahko ljudje našega časa srečni in zdravi doživeli 115 let in še dlje.

Stres, onesnaženje in uživanje težke procesirane hrane so v porastu. Ti vplivi obremenijo naše telo tako močno, da izgubi sposobnost samoobnove.

Ajurvedsko pojmovanje zdravja in domneve o dolgosti življenske dobe, ki izhajajo iz teh pojmovanj so že zelo stare. Količine vsakodnevnega pritiska na ljudi je bilo v tistih časih znatno manj v primerjavi z današnjimi časi, hrana je bila naravna; telo, um in duh so bili izpostavljeni manjšim problemom, stresu in drugim zunanjim vplivom. Današnji hitri tempo življenja, prenaprezanje, industrijsko predelana hrana, ki ne vsebuje dovolj potrebnih hranilnih snovi, pomanjkanje telesne vadbe in prisotnost strupov v okolju – vse to so dejavniki, ki s svojo prekomernostjo onemogočajo telesu da se upre stresu in škodljivim dejavnikom. Iz vidika ajurvede, ki datira še iz časov Vedske civilizacije v Indiji je sklepati, da naše telo v današnjih časih pride iz ravnotežja mnogo hitreje ter se tudi predčasno postara.

Prosti radikali – povzročitelji agresivnega kaosa v molekularnem sistemu

Številni pritiski katerim smo izpostavljeni v današnjih časih, zahtevajo od naših obrambnih funkcij telesa, da se prekomerno bori da bi na naraven način obranili naše telo. S tem pa omogočajo  nastanek kisikovih prostih radikalov.  Prosti radikali so  “ostro orožje” imunskega sistema, ki so zelo učinkoviti pri uničevanju vsiljivcev, toda v preveliki količini tudi zelo škodljivi, v kolikor jih ustrezne snovi v telesu ne zmorejo več nadzorovati. Prosti radikali lahko tako spremenijo in popolnoma uničijo celične strukture našega telsa. Sodobna medicina in znanost je ugotovila, da prosti radikali igrajo ključno vlogo v procesih staranja in so delno odgovorni za splošno razširjene bolezni.

Zdrava prehrana – plus antioksidanti

Pravzaprav je naše telo dobro opremljeno s posebnimi encimi, imenovanimi “čistilci radikalov”, ki nas zaščitijo pred uničujočo silovitostjo prostih radikalov in jih naredijo neškodljive. Nekateri vitamin, minerali in elementi v sledovih, vitalne snovi, ki so opisane kot antioksidanti tudi izpolnjujejo ta namen in so zato za nas ključnega pomena.

Antioksidanti kot so vitamin C, vitamin E in selen lajšajo in krepijo sposobnost  fiziologije, da se obnovi oz. popravi. Absorbiramo jih s hrano- sveže sadje in zelenjava vsebujejo relativno velike količine antioksidantov- in nudijo telesu zunanjo podporo pri njegovem odstranjevanju prostih radikalov.

Kljub temu pa prihaja do velikega pritiska na fiziologijo npr. zaradi stresa in onesnaženosti okolja. Zato je priporočljivo, da vsakodnevno uživamo prehranska dopolnila, ki so bogata z antioksidanti ter tako tudi podpirajoča  za naše zdravje.

Z NAMI NAKUPUJETE VARNO!
visa mastercard
Varnost podatkov Dostava Pogoji poslovanja